Bakken is een kooktechniek waarbij men het voedsel in een pan of koekenpan laat garen en bruin worden. Om aanbranden te voorkomen wordt in de pan boter, olie, vloeibare margarine of ander vet gedaan. Als vetvrij alternatief kan een teflon vel gebruikt worden (verkrijgbaar bij de meeste huishoudwinkels), er hoeft dan geen vet toegevoegd te worden. Het bakken kan plaatsvinden in een pan al of niet met gesloten deksel. Om uitdroging van bijvoorbeeld vlees te voorkomen wordt er af en toe enig vocht overheen gegoten of gesprenkeld.
Men kan verschillende producten bakken:
- vlees, wild, kip, kalkoen
- vis (voeding)
- aardappelproducten
- groenten, bijvoorbeeld bij het roerbakken
- pannekoeken
- ei, omelet.
Met bakken wordt ook bedoeld het in de oven bereiden van brood, gebak, zoals cake, koekjes etc. Braden onderscheidt zich van bakken door de langere gaartijd (op een lagere temperatuur) en meestal in een afgesloten pot.
De meest gezonde oliën om mee te bakken zijn:
- koolzaadolie
- extra vergine olijfolie
- zuivere olijfolie
- kokosolie
- avocado olie
- plantaardige olie
- saffloerolie
- arachideolie
- sesamolie
- lijnzaadolie



Maak jouw eigen website met JouwWeb